Επιλογή Σελίδας

Οικοτεχνία

Τι αναλαμβάνουμε

Αναλαμβάνουμε τη διαδικασία εγγραφής στις μονάδες  τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

Τι είναι

Οικοτεχνία είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης του παραγωγού και της οικογένειάς του και έχει σκοπό το παραγόμενο προϊόν να αποκτήσει υπεραξία από τον ίδιο τον παραγωγό.
Ανάλογα την κατηγορία προϊόντων που επιλέγουμε παρασκευάζονται τα αντίστοιχα οικοτεχνικά προϊόντα για τα οποία θα πρέπει να δηλώνεται η καλλιέργεια που τα παράγει.
Η πρώτη ύλη των προϊόντων πρέπει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% να παράγεται από τον ίδιο το παραγωγό.
Έτσι για κατηγορίες: α) φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χαρουπόμελο, πετιμέζι β) προϊόντα με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, που έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων γ) προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες με τα αντίστοιχα προϊόντα τους δ) αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά ε) προϊόντα δημητριακών, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, ζυμαρικά, πλιγούρι, μπομπότα, παξιμάδια, σταφιδόψωμα, βουτήματα, κουλούρια, λαγάνες, τραχανάς, χυλόπιτες, ξυνόχοντρος ζ) γαλακτοκομικά προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις της υπ’ αριθμ. 3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους.